fbpx
Self Development

Vapaaehtoistyön taidot

By August 9, 2019 April 23rd, 2020 No Comments

Viime kesänä valitsin vapaaehtoistyön Perussa oman alan harjoittelupaikan sijaan. Kokemukseni oli unohtumaton, enkä pysty sanoilla kuvaamaan kaikkea sitä mitä opin 7 viikon aikana. Vasta jälkeenpäin huomasin, että olin vapaaehtoistyötä tehdessäni kehittänyt työelämätaitoja, joita tarvitaan tulevaisuuden työelämässä. Vapaaehtoistyökokemukseni oli siis “tavallista” harjoittelupaikkaa antoisampi, sillä se mullisti maailmankuvani ja antoi minulle eväitä kohdatakseni tulevaisuuden haasteita paremmin kuin ennen.

Nämä kolme taitoa ovat tulevaisuuden työelämätaitoja, joihin kannattaa panostaa jo opiskelujen aikana.

Kommunikaatiotaidot

Vapaaehtoistöissä ulkomailla kommunikaatiotaidot joutuvat koetukselle. Uusi kieli ja kulttuuri voivat tuntua läpipääsemättömältä tiheiköltä jonka toisella puolella on avara pelto, jossa kommunikaatio on taas helppoa ja luonnollista. Kommunikaatiotaidot kuitenkin kehittyvät eniten juuri silloin, kun haastamme itseämme.

Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan entistä enemmän kulttuuritietoutta ja kykyä työskennellä monikulttuurisessa ympäristössä. Vapaaehtoistyö ulkomailla on mahdollisuus panostaa kulttuurienvälisiin vuorovaikutuskykyihin ja samalla vaikuttaa paikalliseen yhteisöön.

Resilienssi

Resilienssi eli muutosjoustavuus on tärkeää jo nykypäivän muuttuvassa työelämässä, jossa jopa 40% suomalaisista uskoo, että nykyiset työtehtävänsä katoavat seuraavan kymmenen vuoden aikana (Ilmarinen Future Score -testi, 2017).

Vapaaehtoistöissä ulkomailla joutuu kohtaamaan uuden kulttuurin, joka tuo mukanaan omat haasteensa, uuden ympäristön ja jopa kielimuurin. Kotimatkalla pohdin pitkään, miten monta aikaisemmin ylitsepääsemättömiltä vaikuttaneita haasteita olin päihittänyt vapaaehtoistyöprojektini aikana.

Itsetuntemus

Itsetuntemus on valttia työmarkkinoilla, sillä on tiedettävä omat vahvuudet ja heikkoudet ja sen lisäksi osata löytää se oma intohimo, jonka avulla voi luoda oman työntekijäbrändin. Ilman itsetuntemusta on vaikea erottautua massasta työmarkkinoilla, etenkin jos työkokemusta vielä puuttuu.

Vapaaehtoistöissä identiteetti joutuu koetukselle. Vapaaehtoistyö auttoi minua sanoittamaan elämänarvojani, löytämään vahvuuteni ja samalla löysin uusia polkuja tulevaisuudelleni, joita en ennen ollut harkinnut.

Jos sinä haluat tietää, miten sinä voit kehittää itseäsi tänä kesänä niin lue lisää ja hae projekteihin jo tänään osoitteessa https://aiesec.fi/fi/global-volunteer  

Teksti: Camilla Bergman

Kuvat: AIESEC International

Leave a Reply