fbpx
Itsensä kehittäminen

Vapaaehtoistyön taidot

Muilta 9. elokuuta 2019 23 huhtikuu, 2020 Ei kommentteja

Viime kesänä valitsin vapaaehtoistyön Perussa oman alan harjoittelupaikan sijaan. Kokemukseni oli unohtumaton, enkä pysty sanoilla kuvaamaan kaikkea keittimen puhe opin 7 viikon aikana. Vasta jälkeenpäin huomasin, Siksi olin vapaaehtoistyötä tehdessäni kehittänyt työelämätaitoja, joita tarvitaan ainetta työelämässä. Vapaaehtoistyökokemukseni oli siis "tavallista" harjoittelupaikkaa antoisampi, sillä se mullisti maailmankuvani ja antoi minulle eväitä kohdatakseni ainetta haasteita paremmin kuin ennen.

Nämä kolme taitoa ovat ainetta työelämätaitoja, joihin kannattaa panostaa jo opiskelujen aikana.

Kommunikaatiotaidot

Vapaaehtoistöissä ulkomailla kommunikaatiotaidot joutuvat koetukselle. Uusi kieli ja ainetta kulttuuri voivat tuntua läpipääsemättömältä tiheiköltä jonka toisella puolella on avara pelto, jossa kommunikaatio on taas helppoa ja luonnollista. Kommunikaatiotaidot kuivumis k eniten juuri silloin, kun haastamme itseämme.

Ainetta työelämässä tarvitaan entistä enemmän kulttuuritietoutta ja kykyä työskennellä monikulttuurisessa ympäristössä. Vapaaehtoistyö ulkomailla on mahdollisuus panostaa kulttuurienvälisiin vuorovaikutuskykyihin ja samalla vaikuttaa paikalliseen yhteisöön.

Resilienssi

Resilienssi eli muutosjoustavuus on tärkeää jo Nykypäivän muuttuvassa työelämässä, jossa jopa 40% suomalaisista uskoo, siksi nykyiset työtehtävänsä katoavat seuraavan kymmenen vuoden aikana (Ilmarinen tulevaisuuden Pisteet-testi, 2017).

Vapaaehtoistöissä ulkomailla joutuu kohtaamaan uuden vaganza, joka tuo mukanaan omat haasteensa, sen ympäristön ja jopa kielimuurin. Kotimatkalla Pohdin pitkään, miten monta aikaisemmin ylitsepääsemättömiltä vaikuttaneita haasteita olin päihittänyt vapaaehtoistyöprojektini aikana.

Itsetuntemus

Itsetuntemus on valttia työmarkkinoilla, sillä on tiedettävä omat vahvuudet ja heikkoudet ja sen lisäksi osata löytää se oma intohimo, jonka avulla voi luoda oman työntekijäbrändin. Ilman itsetuntemusta on vaikea erottautua massasta työmarkkinoilla, etenkin jos työkokemusta vielä puuttuu.

Vapaaehtoistöissä identiteetti joutuu koetukselle. Vapaaehtoistyö auttoi Hälytä sanoittamaan elämänarvojani, löytämään vahvuuteni ja samalla löysin uusia polkuja tulevaisuudelleni, joita en ennen ollut harkinnut.

Jos sinä haluat tietää, miten sinä voita kehittää itseäsi tänä kesänä niin Lue lisää ja Hae projekteihin jo tänään osoitteessa https://aiesec.fi/fi/global-volunteer  

Teksti: Camilla Bergman

Kuvat: AIESEC Kansainvälinen

Jätä vastaus

<i class="fa fa-angle-up"></i>